Sundere jord – nu og om 20 år

Sundere jord – nu og om 20 år - SEGES Projektsitet

Formålet er at øge og stabilisere landmændenes økonomiske udbytte fra marken. Det skal ske ved at fokusere på udvikling af nye og forbedring af eksisterende kulturtekniske metoder, herunder at undersøge og forbedre viden om og forståelsen af de anvendte dyrkningsmetoders effekt på en række jord- og jordbundsrelaterede forhold.

I projektet arbejdes med udvikling af nye, og forbedring af eksisterende kulturtekniske metoder indenfor moderne og ressourceeffektiv dyrkning. Viden om og forståelse af forskellige dyrkningsmetoders effekt på frugtbarhed og dyrkningssikkerhed af landbrugsjord i omdrift skal forbedres og formidles.
Der fokuseres på jordens struktur i relation til afgrødernes udbyttepotentiale samt jordens kvalitet, og mulighederne for forbedring heraf udvikles under temaet ”Boost din jord”, hvor jordkvaliteten måles, og muligheder og strategier for forbedring udvikles. Det skal resultere i, at landmanden kan arbejde målrettet med at forbedre jordstrukturen på den enkelte mark.

Fordele og ulemper ved forskellige dyrkningssystemer undersøges både sædskiftemæssigt og kulturteknisk/jordbearbejdningsmæssigt. På verdensplan vinder Conservation Agriculture frem, og denne dyrknings-form indgår i demobrugene.

I projektet indgår også belysning af den langsigtede effekt af jordpakningen og mulighederne for at afhjælpe de negative effekter. I projektet belyses effekten på udbytte og jordstruktur 3-7 år efter jordpakningen. Jordens mekaniske egenskaber og afgrødens fysiologiske respons belyses.

Der er integreret produktionsøkonomiske beregninger i forbindelse med projektets aktiviteter.

Notatet er et udkast og gennemgår to typer af infiltrationstest samt vejledning til udførelse.
Denne artikel giver en kort teoretisk gennemgang af begreberne ’aggregatstabilitet’ og ’læskning’. Det er begreber, der har en stor betydning for, hvordan en jord skal behandles og hvordan den opfører sig.
Der er udviklet et program, som ud fra få dyrkningsoplysninger beregner, hvordan markens humusindhold udvikler sig.
Bilag til Plantekongressen 2017.
Indlæg på Plantekongressen 2017 af Specialkonsulent Eskild H. Bennetzen, SEGES, Lars J. Munkholm og Per Schjønning, Aarhus Universitet samt Carsten T. Petersen, Københavns Universitet.
FarmTesten viser, at der kan spares brændstof ved at sænke dæktrykket i traktorhjulene, og samtidig kan arbejdskapaciteten i marken øges.
Rapport.
Artikel i Danske Kartofler nr. 3 - juli 2017
Fra Oversigten 2017
Indlæg fra Plantekongressen 2017 af Hans Christian Givard Carstensen, Per Schjønning og Mathieu Lamandé.
Artikel fra Mark, Juli 2017.

© 2021 - SEGES Projektsitet